Bullerdata säkerställer efterlevnad av regler, förebyggande av hörselskador hos arbetstagare och kontroll av ljudföroreningar. Det är dock normalt inte lätt att få fram bra data om bullermätning.

Variabler som miljöstörningar, utrustningsbegränsningar eller mänskliga fel kan störa bullermätningar både utomhus och inomhus. I den här bloggen presenteras vanliga utmaningar vid bullermätning, följt av genomförbara förslag till lösningar.

1. Variation av ljud

Utmaningar

Buller är nästan aldrig ett oföränderligt fenomen. Det finns alltid något som påverkar ljudtrycksnivån, t.ex. i industrimiljöer där maskiner sällan är ständigt närvarande, utomhus där trafikförhållanden och mänsklig aktivitet på kontor varierar kraftigt. Dessa variationer gör att man måste behandla inspelningarna mycket olika, så att de mätningar som erhålls antingen är konsekventa eller representativa.

Lösningar

  • Använd ljudnivåmätare där det är möjligt: Denna enhet ger ett genomsnitt över en tidsperiod och är kanske mer indikativ för fluktuerande buller.
  • Gör överflödiga åtgärder: Bullermätningar bör göras vid olika tidpunkter på dygnet för att förutse variationer.
  • Använd statistik: Använd statistisk statistik som L10, L50 och L90 när det gäller karakterisering av buller i tid. L10 är den nivå som överskrids under 10 % av mättiden, L50 under 50 % av tiden och L90 under 90 % av mättiden.
  • Använd ett system för bullerövervakning i realtid: Detta ger en kontinuerlig spårning av bullernivåer och analys av data, vilket ger dynamisk insikt om ständigt föränderliga nivåer och variationer av buller.

2. Störningar från bakgrundsljud

Utmaning

I många situationer kan tyvärr det mycket ovälkomnande bakgrundsljudet störa de primära bullerkällorna. Detta är ett stort problem vid bullermätningar på arbetsplatser, eftersom förekomsten av luftkonditioneringssystem, buller från trafik eller andra maskiner på avstånd alla kan leda till fel i avläsningen.

Lösning

  • Använd en riktad mikrofon: en mikrofon som fokuserar på specifika ljudkällor och samtidigt reducerar bakgrundsljudet.
  • Mät bakgrundsljudet separat: Den första bullermätningen bör göras med ljudkällan avstängd vid bästa möjliga tidpunkt, helst under lediga stunder, och värdet bör subtraheras från den slutliga mätningen.
  • Välj de mest optimala mätplatserna: Mikrofonerna måste placeras på ett sätt som minimerar störningar från externa bullerkällor utanför det aktuella området.
  • Använd frekvensfiltrering: Vissa ljudnivåmätare har justerbara filter för att diskriminera vissa bullerfrekvenser och därmed minska effekten av irrelevanta bullerstörningar.

3. Kalibrering och instrumentnoggrannhet

Utmaning

Bullerövervakningsutrustning måste kalibreras med stor precision, så att avläsningarna är korrekta och tillförlitliga. Avvikelser från de ursprungliga kalibreringsinställningarna kan med tiden leda till fel i fältdata.

Lösning

  • Kalibrera regelbundet - före och efter varje mätning - med en akustisk kalibrator.
  • Följ tillverkarens rekommendationer - för kalibreringsintervall och serviceschema.
  • Använd ackrediterad och branschgodkänd utrustning - all utrustning ska uppfylla de internationella kraven i IEC 61672 för ljudnivåmätare.
  • Korskontrollera med referensinstrument - validera eventuellt resultaten med ett andra kalibrerat instrument regelbundet.

4. Miljöfaktorer

Utmaning

Väderparametrar som vindhastighet och vindriktning, luftfuktighet och skiftande temperatur har stor betydelse vid bullermätning. Jämfört med luftfuktighet och temperatur är det vinden som orsakar mer turbulens runt mikrofonen än någon annan variabel och som förstör avläsningarna mer.

Lösning

  • Använd ett vindskydd: Vindskydd av skumplast eller päls är effektiva för att hålla vindstörningar borta från mikrofonen.
  • Mätningen ska helst göras under stabila förhållanden: Undvik att göra mätningar under extrema väderförhållanden eller planera in när förhållandena i allmänhet är stabila.
  • Hantering av väderbeständiga mätare: Ett robust bullerövervakningssystem bör användas för utomhusundersökningar och vara väderbeständigt.
  • Miljökorrigeringar kan göras: Detta innebär korrigerande åtgärder för att göra vissa typer av mätaravläsningar mer exakta.

5. Mänskliga fel och subjektivitet

Utmaning

Faktorer som innefattar mänskliga fel är att man missar att ställa in mikrofonen korrekt, ställer in mätparametrarna fel eller följer en något annorlunda procedur.

Lösning

  • Utbilda personalen: Personal som arbetar med bullermätningar bör få en grundlig utbildning i hur man använder ljudnivåmätare och i mätprotokollet.
  • Följ en standardmetod: Mätproceduren varierar beroende på OSHA:s, ISO:s eller EPA:s riktlinjer.
  • Automatisering för datainsamling: Implementeringen av automatiserade typer av bullerövervakningssystem med liten mänsklig inblandning kan möjliggöra oberoende lagring och analys av data.
  • Föra detaljerade register: All relevant observationsinformation, t.ex. information om miljöförhållanden, instrumentinställningar och kalibreringsinformation, ska registreras.

6. Ljudreflektion och ljudabsorption

Utmaning

När ljudvågor träffar en yta uppstår reflektion (ofta kallat eko), och ljudet absorberas (dämpas) av andra ytor. Hårda ytor som väggar tenderar till exempel att reflektera ljud, medan andra ytor som mattor eller skum absorberar ljud.

Lösning

  • Flera mätningar bör utföras: Mätningarna måste göras på olika ställen så att reflektionerna eller absorbansen får en liten inverkan.
  • Programvara för prediktiv modellering kan hjälpa till: Programvara för akustisk simulering kan förutsäga och kompensera för ljudinteraktion.
  • Justera mikrofonens placering: Det måste säkerställas att mikrofonerna är placerade på ett avstånd av minst 1,5 m från väggar eller stora reflekterande ytor som därmed skulle orsaka en förvrängning av avläsningarna.

7. Tidsviktade mätningar och toppdetektering

Utmaning

Olika tidsviktade mätningar efterfrågas av regleringsinstrumenten. Ett missförstånd av inställningarna kan få konsekvenser för bullerbedömningsbesluten och äventyra efterlevnaden.

Lösningar

  • Känn till din tidsviktning: Beroende på kravet kan du använda snabb (125 ms), långsam (1 s) och impulsvägning.
  • Se standarder för efterlevnad: Kontrollera igen OSHA, NIOSH eller lokala regler, så att du kan vara säker på vilken viktningsperiod som har tillämpats.
  • Använd avancerade bullermätare: Vissa enheter ställer automatiskt in alternativen för tidsviktning, vilket minskar antalet användarfel.

Slutsats

Övervakning och mätning av buller har gjorts av tre huvudsakliga skäl: för det första för att skydda arbetstagare, för det andra för att bevara miljönormer och för det tredje för att uppfylla lagstadgade krav.

Störningar från omgivande buller på olika nivåer och miljöparametrar samt olika begränsningar i mätutrustningen bidrar till faktorer som påverkar mätnoggrannheten. De ovannämnda problemen kan lösas med hjälp av instrument av god kvalitet, bästa praxis och toppmoderna tekniker under hela bullerbedömningsprocessen.

Dessa lösningar kommer att förbättra noggrannheten i data och genomförande av mätningar på arbetsplatser och miljöbedömningar. Hantering och övervakning av buller kan därför hanteras av yrkesverksamma på en avancerad nivå för att erbjuda bekvämligheter för ett fridfullt liv. För bygglov för bullerutredning, be experterna att endast använda välrenommerade verktyg.